PROTEZ NEDİR?

Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli nedenlerle kaybedildiği durumlarda, eksik dokuların onarılması ya da yerine konması için kulllanılan materyallere ağız protezi adı verilir  

PROTEZİN AMACI NEDİR?

Esas amaç bireyin yemek yiyebilmesini ve böylece beslenmesini (Fonksiyon), estetiğini, güzel ve anlaşılabilir konuşmasını (Fonasyon) sağlamak, dokuların devamlılığını ve bütünlüğünü korumak ve dişsizlikten kaynaklanan psikolojik sorunları ortadan kaldırmaktır. 

Protezlerime Alışmam Ne Kadar Sürer? 
Yeni protezler ilk birkaç hafta hatta ilk birkaç ay garip veya rahatsız edici gelebilir. Yemek yemek ve konuşmak için protezlere biraz alışmak gerekir. Dolgunluk veya gevşeklik hissi normaldir, yanaklarınızın kasları ve diliniz protezi yerinde tutmayı öğrenecektir. Aşırı tükürük akışı, dilin yeterli boşluk bulamama hissi ve meydana gelen hafif tahrişler ya da ağrı normaldir. Rahatsızlık hissederseniz kontrol için diş hekiminize gidin.

Protez Tipleri 
Protezler hastanın ağzındaki diş eksikliğine ve ihtiyacına göre sabit ve hareketli olmak üzere yapılır

Protezlerinizin bakımı hakkında bazı ipuçları:

-Protezlerin kurumasına izin vermeyin. Kullanmadığınız zamanlarda protezi, protez temizleyici sıvı solüsyonun içine veya sadece suyun içine koyun. Asla sıcak su kullanmayın, protezinizin eğrilmesine yol açabilir

-Protezlerin günlük olarak fırçalanması, yiyecek artıkları ve plakları temizleyecek, lekelenmelerini önleyecektir.

-Protezinizi takmadan önce dişetlerinizi, dilinizi ve damağınızı her sabah, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile fırçalayın. Bu, dokulardaki sirkülasyonu artırır ve plakların çıkarılmasına yardımcı olur.

© 2015 Alanya Dental Clinic