NASIL OLUŞUR? 

Sağlıklı dişeti  ve alveolar kemik dişi yerinde sıkıca tutarlar.Diş eti ,gingival margin dediğimiz dişetinin üst sınırından dişe  bağlanır.Ve genellikle diş eti problemleri de bu diş-dişeti arasındaki  bağlantı alanında etkisini gösterir

Dişeti problemi plak birikimiyle başlar.Plak net bir şekilde görülebilir ve yapışkandır.Ve bakteri germleriyle kolayca bağlanabilir.Ve ağızda dişler üzerinde ve diş-diş etinin birleşim alanlarında yerleşir.Eğer her gün biriken bu plak fırçalamayla ve diş ipi kullanımıyla uzaklaştırılmazsa sertleşerek diş tartarlarına(calculus)dönüşür.

Diş taşı  fırçalama ve diş ipiyle uzaklaştırılamaz.Biriken diş taşları, diş ve diş etinin birbirine bağlandığı alanlarda  enfeksiyona sebep olur.ve eğer bu problem erken aşamasında ise ‘gingivitis’ diye isimlendirilir.Dişetleri hafif kırmızı ve fırçalandığında kanar.Fakat bu dönemde hasta hiçbir rahatsızlık hissedilmez.

Gingivitis daha ilerlediğinde ataşman(diş-dişeti bağlantı noktası) noktasında dar cepler şeklinde enfeksiyon odakları oluşur.Bunlar görülemez;fakat şiş ve ödemli diş etleri,fırçalama sonrası fırça üzerindeki kan ve dişeti üzerindeki renk farklılıkları fark edilebilir.Ayrıca dişetleri hassas değildir.

Daha da ilerlediğinde yapışık dişeti yapısı(diş ile bağlantısı olan diş etinin üst kısmı) aşagiya doğru çekilmeye başlar.buna ‘ataşman kaybı’ denilir.Artık diş etlerindeki şişlik,kanama ve renk farklılığı görülür hale gelir.

Ataşman kaybıyla beraber,dişeti problemi dişi stabil tutan alveolar kemiğinin de kaybına sebep olur.Eğer bu problem tedavi edilmezse diş sallanmaya başlar ve belli bir zaman sonunda da kaybedilebilir.

Yapılacak en iyi tedavi bile diş etinin ilk yerine gelmesini sağlayamaz.Ağız sağlığını korumak için etkin fırçalama(en az günde 2 kere),diş ipi kullanma(en az günde 1 kere) ve düzenli olarak diş hekimine ağız muayenesi için(en azından 6 ayda bir) kontrole gidilmelidir.

© 2015 Alanya Dental Clinic