Diş Beyazlatma

Çoğu vakada dişin doğal rengi hafif grimsi sarı gölge aralığında değişmektedir. Diş yaş ile birlikte karamaktadır ve dişlerin görünüşü bazı yiyeceklerin ve içeceklerin tüketimi ve sigara kullanımı gibi nedenlerle etkilenmektedir.

Bunlara ek olarak dişlerin renklerinin algılanması kişinin makyajı ve cilt renginden oldukça fazla olarak etkilenmektedir. Kişilerin dişlerinin gerçek renginden bağımsız olarak daha koyu tenli insanlar veya daha koyu renkte makyaj yapan insanların dişleri daha beyazmış gibi görünür.

Dişler doğal olarak tamamen beyaz olmamasına rağmen pek çok kişi daha beyaz gülüşler istemektedir. İnsanların bu arzularını karşılamak amacıyla çok çeşitli beyazlatma seçenekleri kişilere sunulmuştur. Bu beyazlatma ürünleri iki ana gurupta toplanır. Bunlar yüzey beyazlatıcıları ve ağartıcılar olarak adlandırılmaktadır.

Yüzey Beyazlatıcıları

Bu ürünler dişin yüzeyinde bulunan lekeleri çıkarabilmek için özel aşındırıcı içeren ürünlerdir. Bu kategorideki birçok ürün ya diş macunu ya da sakızlardır. Bu beyazlatıcı ürünlerin içerisindeki özel aşındırıcılar sadece piyasada bulunan normal diş macunlarındaki kadar aşındırıcı madde içermektedir. Bu macunlar dişten aşırı madde kaldırılmasına sebep olmaz. Ancak bu ürünlerin etkisi yüzeydeki lekelerin çıkarılması ile sınırlıdır ve profesyonel kullanım için uygun değildir.

Ağartıcılar

Birçok ağartıcı ürün peroksit içeriklidir ve dişin kendisinin rengini açma konusunda oldukça etkilidir. Ancak bütün diş renklenmeleri diş ağartma tedavisine cevap vermemektedir. Diş beyazlatma tedavisi görmek isteyen bireyler diş hekimlerine dişlerindeki renklenmenin nedenlerini sormalı ve uygulanacak tedavinin arzu edilen sonuca ulaşıp ulaşamayacağı konusunda bilgi edinmelidirler. Bu aşama özellikle dolgusu olan, kök kanal tedavili dişleri olan, kaplamalı veya ön dişlerinde çok fazla lekeli dişleri olan hastalar için oldukça önemlidir.

Birkaç adet değişik ağartma tekniği ve ağartma ürünü hastalar için kullanılabilir. Diş hekiminiz dişlerinizi beyazlatmak için aşağıdaki iki metodu kullanabilir.

· Vital ağartma metodu canlı olan dişlerin ağartılması sırasında kullanılan bir metottur. Bu metot ile yiyecekler veya sigara kullanımı sonucu dişlerin renklenmelerini beyazlatmak için ya da yaş ile kararan dişleri ağartmak için kullanılır.

· Non vital ağartma canlı olmayan dişlerin renklerini ağartmak için kullanılan metodudur. Eğer dişinizin rengi kök kanal dolgusu nedeni ile değişmiş ise dişinizin rengi içerden dışarıya doğru olarak beyazlatılır.

Dişleri beyazlatmak için üç adet metot vardır. Sizin için en uygun olan beyazlatma yöntemi kaç adet dişinizin beyazlatılmaya ihtiyacı olduğuna veya ne kadar fazla renklenmiş olduğuna göre değişir.

Hekiminiz size

1. Renklenmiş dişinizin üzerine özel bir ağartıcı madde koyup bu maddeyi ısı(ısı veya ışık) ile aktive ederek veya

2. Özel olarak yapılmış ağız içerisine yerleştirilen plaklar içine her gün bir miktar özel ağartıcı ile doldurularak veya

3. Dişlerinizi özel beyazlatıcı diş macunlar ile fırçalayarak

beyazlatmayı önerebilir.

Ağartma işlemi sadece diş hekimi kontrolü altında yapılmalıdır. Diş hekimi muayenehanesinde yapılan ağartma işlemleri daha güvenilir ve etkilidir. Fakat yeni geliştirilen vital ağatma tekniklerinden özellikle de lazer ve ışık kullanılan teknikler bazı bilimsel değerlendirmelerden geçirilmelidir.

Evde kullanılan diş ağartma sistemleri diş hekimleri ve bazı marketlerde mevcuttur. Klinik çalışmalar bu sistemlerin doğru kullanıldığında etkin olduğunu desteklemektedir. Ağartma tedavisi sırasında dişlerde hassasiyet ve yumuşak dokularda tahriş meydana gelebilir. Fakat bu etkiler geçicidir. Henüz daha diş ağartama tedavilerinin uzun dönem etkileri ile ilgili yeterli bilgi mevcut değildir ve araştırılmaya ihtiyacı vardır çünkü beyazlatmanın etkisi kalıcı değildir ve pek çok birey periyodik olarak ağartma tedavisi görmektedir.

© 2015 Alanya Dental Clinic